2010/07/01 11:16
Okrasa na okrasę
W ramach promocji projektu kuchni transgranicznej przez cały poniedziałek, 14 czerwca, na tarasie Bistro „Don Vittorio” odbywał się pokaz gotowania, połączony ze zbieraniem przepisów na potrawy regionalne. Współgospodarzem imprezy był , właściciel restauracji „Don Vittorio”, a gwiazdą – Karol Okrasa, znany z telewizyjnego show „Kuchnia z Okrasą” i autor książki „Gotuj z Okrasą”.
Z pomocą uczniów naszej szkoły mistrz Okrasa przygotował najpierw w szkolnej pracowni kilka potraw, które stanowiły poczęstunek dla gości, później ich bawił podczas imprezy na tarasie, opowiadając o tajnikach swego gotowania.
W pokazie wystąpili też inni kucharze. Egon Richter z UAZ we Frankfurcie wraz ze swymi uczniami przygotował wątróbkę cielęcą po berlińsku oraz filet z sandacza na sposób brandenburski. Z kolei Paweł Salamon, absolwent ZSG, a dziś szef kuchni w „Don Vittorio”, pokierował uczniami naszej szkoły, którzy przygotowali gołąbki nadziewane ziemniakami i kaszą oraz pierogi z soczewicą.
W programie nie zabrakło także gospodyń z Jenina. Goście zachwalali potrawy i sam pomysł projektu, lansującego kuchnię transgraniczną. Zaś młodzi adepci zawodu otrzymali dyplomy z autografem mistrza Okrasy.